Ομαδικά προγράμματα

ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  Σ’ ένα φιλικό και δομημένο περιβάλλον παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής των ομάδων αυτών. Οι ομάδες είναι ολιγομελείς και διαμορφώνονται ηλικιακά και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παιδιού ξεχωριστά.

  • Το παιχνίδι ρόλων, η φαντασία, η συνεργασία και η προσωπικότητα των παιδιών εξελίσσουν το πρόγραμμα και εδραιώνουν κοινωνικές δεξιότητες.

 

Στόχος των θεραπευτών είναι η ενίσχυση της συναισθηματικής ανάπτυξης και η προσομοίωση συνθηκών σύμφωνα με μια κοινωνική κατάσταση, όπως τη γνωριμία ενός νέου φίλου, τη συζήτηση, την αναμονή, την ενσυναίσθηση ακόμα και τη διαχείριση της ματαίωσης.

  • Η αυτό-εκτίμηση ενός παιδιού και η συναισθηματική του ασφάλεια είναι εφαλτήριο για τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Προγράμματα κοινότητας

Το πρόγραμμα κοινότητας αφορούν εφήβους με ΔΑΦ και σύμφωνα με την ηλικία και τις δυνατότητες κάθε παιδιού, σχηματίζεται μία ομάδα 2- 5 παιδιών. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη στην κοινότητα. Η αυτονομία ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της ζωής του. Μέσα από το πρόγραμμα , οι έφηβοι μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις καθημερινές συναλλαγές όπως το σούπερ μάρκετ, το μανάβικο, να επικοινωνούν τα αιτήματα τους, να αυτοεξυπηρετούνται και να διαχειρίζονται κοινωνικές περιστάσεις. Ενισχύεται το αίσθημα της ευθύνης του εαυτού και της αυτόνομης διαβίωσης μέσα από τους κοινωνικούς κανόνες της καθημερινότητας.